Pikkelysömör (psoriasis) kezelése


UVB 311 nm fénykezeléssel, mely speciálisan bőrgyógyászati felhasználásra pikkelysömör kezelésére való.

A pikkelysömör, latin nevén psoriasis, több gén által meghatározottan öröklődő krónikus, egy életet átkísérő betegség. A kórkép leírása már az ókori orvosok műveiből is ismert, a görög eredetű psora szó pikkelyt jelent. A népesség 1-3 %-át érintő betegség mindkét nemben előfordul, gyermekkorban enyhe női túlsúly figyelhető meg. Leggyakrabban a 20-30 életév körül jelentkezik, de bármely életkorban megjelenhet.

A tünetek súlyossága igen széles skálán mozog, az életminőséget alig befolyásoló, néhány lokalizált bőrtünet jelentkezésétől a súlyos, egész bőrfelületet érintő, ízületi panaszokkal kísért, az életet veszélyeztető formáig terjed. Mértékét az érintett bőrfelület nagysága, annak beszűrtsége, illetve vörössége, a pikkelyesedés mértéke alapján jellemezzük. Gyermekkorban súlyos tünetek ritkán fordulnak elő.

A betegségnek alapvetően két formáját különböztetjük meg.
A korai megjelenésű forma (I-es típus), 40 éves kor előtt jelentkezik. A csecsemőkorban gyakran találkozunk a hajlati területekre korlátozódó, vagy ott is megjelenő formával, psoriatikus pelenka-kiütés képében. Ebben a formában sokszor érintett a köldök is. A hajas fejbőr érintettsége lehet az első tünet, csecsemőkorban 89%-ban, gyermekkorban 82%-ban jelentkezik ebben a lokalizációban. Az arc gyakran tünetes, csecsemőkorban 78%-ban, gyermekkorban 45%-ban fordul elő. Ritka a tenyéri-talpi, valamint a köröm psoriasis.

A késői megjelenésű forma (II-es típus) 40 éves kor után manifesztálódik, családi halmozódás nem mutatható ki. Ezek a betegek gyakrabban szenvednek ízületi, illetve köröm érintettségtől.

A bőrtünetek elsősorban az irritációnak kitett helyekre lokalizálódó tünetekként jelennek meg. Kezdetben apró, vörös, gyulladt, élesen körülhatárolt apró göbcsékből (papulák) állnak, felszínükön ezüstös pikkely látható, lekaparva leperegnek (gyertyacsepp tünet). A magasan megnyúlt dermalis papillákban lévő hajszálerek sérülése következtében apró cseppes vérzést észlelünk (Auspitz-tünet). Izomorf ingerhatást követően psoriatikus plakk indul (Köbner-tünet).

A psoriatikus tünetek az 1-2 mm átmérőjű papuláktól (guttált psoriasis) a 2-5 mm átmérőjűtől a néhány cm-es plakkokig (nummuláris psoriasis) változhatnak. Gyermekkorban a guttált típusú psoriasis 2/3 részben fertőzés után jelentkezik. A plakkos típusú psoriasis a második leggyakoribb forma, megjelenése ritkán kötődik infekcióhoz. Az egész testre kiterjedő, úgynevezett erythrodermával járó forma, illetve a psoriasis pustulosa gyermekkorban ritkán fordul elő. Szisztémás kortikoszteroid terápia felfüggesztése, infekciók, illetve lokális irritánsok válthatják ki. Gyermekkorban nagyon ritka a follicularis psoriasis, amely a szőrtüszők nyílásaira lokalizálódik.

A tünetek gyakran jelennek meg a hajas fejbőrön, típusosan a hajvonalban, corona psoriatica képében. A tenyereken-talpakon általában szimmetrikus, erythemás, élesen körülhatárolt plakkokat látunk, melyeken tapadó, sárgás pikkelyek, fájdalmas berepedések észlelhetőek. Az összefekvő, hajlati területeken látható az inverz psoriasis. Ezekben az esetekben a pikkely általában hiányzik.

Körömtünetek a betegek 30-50%-ában vannak jelen. Apró pontok (Beau-pontok), olajfoltok, vagy köröm alatti felrakódás jelentkezhet, mely a körömlemezt elemeli, töredezettséget vagy az egész köröm érintettségét látjuk.

A betegek kb. 5%-ánál állnak fenn ízületi panaszok, melyek kezdődhetnek a kéz kisízületeiben, illetve a csípőízületben, és vezethetnek fájdalmas mozgás beszűkültséghez.

Az elmúlt két évszázadban a psoriasis kezelése igen sokat változott.

Enyhe klinikai kép kezelése a lokális terápián alapul. A provokáló faktorok eliminálása, emolliensek, keratolytikumok, gyulladáscsökkentők alkalmazását a fényterápia egészítheti ki. A Holt-tengeri klíma-terápia azért eredményes, mert a tengeri sókristályok fénytörése megsokszorozza az UV-fény jó terápiás hatását.
A konzervatív kezelés kombinált eljárás, első lépése a pikkelyek leoldása, mely történhet szalicil, illetve karbamid-tartalmú kenőcsökkel. Második lépés a gyulladásos folyamat mérséklése, a fokozott hámsejtképződés gátlása. Ezeket a hatásokat lokális kortikoszteroiddal, dithranollal, calcipotriollal érhetjük el.

Szájon át szedhető kortikoszteroid adása kontraindikált a súlyos mellékhatások, illetve a gyógyszerszedés abbahagyása után tünetek sokszor súlyosabb formában térnek vissza. Egyéb szerek, mint a Metothrexat, Cyclosporin, Neotigason, súlyos esetben kerülnek szóba.

A mellékhatások megelőzésére a kombinált, illetve a rotációs váltott kezelés javasolt.

A psoriasis kezelésében ma már egyre több olyan új készítmény is létezik, mely a legújabb tudományos felfedezéseken alapszik. A vitamin D3 analógok a keratinocyták szaporodását gátolják. A szintetikus retinoidok, mint például az acitretin szintén helyi kezelésre szolgál. Külön kiemelendőek az új immunmodulációs terápiák adta lehetőségek.