Pigmentált anyajegyek szűrése

A pigmentált anyajegyek fennállhatnak születés óta, vagy bármikor megjelenhetnek az élet során. Veleszületett anyajegyeknek nevezzük a születés óta fennálló, vagy az első életévben megjelenő naevusokat. Ezek általában nagyobbak és sötétebben pigmentáltak, az elfajulás nagyobb veszélye miatt fokozottab figyelmet igényelnek. Az élet folyamán megjelenő anyajegyek főleg pubertáskor, terhesség idején jelentkeznek. Ilyenkor a már meglévő anyajegyek is megváltozhatnak, nőhetnek.
Komoly veszélyforrás a napsugárzás, mely a bőr öregedése mellett rosszindulatú daganatok kialakulását is okozhatja. A megfelelő fényvédő készítmények használata mellett átgondoltan és óvatosan kell a napsugárzással bánni. A fényvédelmet már kisgyermekkorban el kell kezdeni.

Rendelőmben dermatoscoppal - mely egy speciális, külön bőrgyógyászoknak kifejlesztett nagyító - tudom vizsgálni az anyajegyek felépítését.

Az anyajegyeket évente, félévente érdemes megmutatni bőrgyógyásznak a rosszindulatú elváltozások időben történő kiszűrésének érdekében.